Дружинін Володимир Миколайович працював директором Інституту з 18.06.73. З посади заступника міністра харчової промисловості України В.М. Дружинін, Герой Радянського Союзу перейшов на керівну посаду ІПК, яким опікувався з початку його створення. У цей період Інститут інтенсивно працює й нарощує свій потенціал. Наказом за підписом міністра харчової промисловості М.М. Санова та міністра м'ясної й молочної промисловості А.А. Сєннікова у червні 1974 р. в Інституті створено м'ясомолочний факультет та кафедру техніки і технології м'ясного і молочного виробництва (зав. кафедри к.т.н. В.М. Євдокимов). До того часу підвищення кваліфікації спеціалістів цих галузей здійснювалося в УкрНДІм'ясомолпром, а слухачів поселяли на приватних квартирах. Приміщення по вулиці Смілянській, 8, збудоване для курсів підвищення кваліфікації Мінм'ясомолпрому, упорядковане під житло і навчальні аудиторії, перейшло до Інституту. У 1977 р. корпус гуртожитку на вул. Петрицького, 12, призначений для проживання, було здано в експлуатацію. Всі слухачі, близько 12 тисяч осіб щороку, були забезпечені житлом під час навчання, що було надзвичайно важливо, оскільки тогочасний Київ вільними місцями в готелях не забезпечував. Упорядкування гуртожитків, обладнання лабораторій і кабінетів значною мірою покладалося на колектив інституту, роботи було надзвичайно багато, враховуючи щільний графік занять. «Суботники» по неділях були звичайною справою для викладачів і слухачів, дякуючи їхнім зусиллям, ентузіазму і організаційним талантам було зроблено багато корисних і необхідних справ.
1973—1990 рр. Навчання керівників і спеціалістів Республіки Куба
У тому ж 1973 р. згідно контракту між Всесоюзним об'єднанням «Проммашекспорт» та міністерством цукрової промисловості Республіки Куба в бурякоцукротрести на підприємства цукрової промисловості України для проходження виробничо-технічного навчання приїхало 30 керівників кубинської цукрової промисловості терміном на 10 місяців, в Інститут — на 2 місяці. Наказом міністра було доручено складати «календарні учбові програми навчання по кожному профілю окремо і призначити викладачів практичного навчання таким товаришам»: начальнику Укрголовцукру Булді, керуючому Черкаського бурякоцукротресту Шулятицькому, Одеського — Сейфулаєву, Сумського — Любчаку. Відповідальним за організацію навчання було призначено заступника начальника Укрголовцукру товариша Рашкевича. Щодо Інституту, то для навчання іноземних спеціалістів було розроблено навчально-тематичні плани та методичні розробки. Організований у 1971 році методичний відділ, очолюваний Н.С. Татариновою, у складі Гончар Т.І., Потапової Л.М., та група організації навчального процесу: Авраменко Н.І. (з 1973 р.), Варава О.О. (з 1974 по 1983 рр.), а згодом Довгаль Л.С. (з 1977 р.) та методичний кабінет у складі Ревенко Л.І. з 1972 р., Шмаленко Л.О. — опікувалися навчанням кубинських цукровиків, до якого було прикуто увагу керівників галузі і партійних органів. Куратором груп було призначено В.А. Сірик, яка володіла іспанською мовою.
Протягом 1973—1990 років навчання в Інституті пройшли 764 кубинські спеціалісти.
1974 р. Структурні зміни
Керівники Міністерства харчової промисловості, зацікавлені у розвитку галузі і ефективній підготовці кадрів підприємств, опікуються діяльністю Інституту. Значну допомогу в організації навчання і викладанні надають К.П. Старкова, Є.В. Головенцов, М.Ф. Кулініч.
У 1974 р. значно розширюється склад кафедр, проходить реорганізація. На виконання наказу Мінхарчопрому від 11.05.74 № 139, в Інституті, згідно наказу по ІПК від 13.05.74 за № 111, відбуваються структурні перетворення.
Було організовано кафедру економіки цукрового і м'ясо-молочного виробництв (зав. кафедри доц. П.П. Борщевський) та кафедру економіки харчових виробництв (зав. кафедри проф. І.П. Старовойтенко), розформувавши кафедру економіки, організації та планування виробництва.
Утворено кафедри техніки і технології бродильних виробництв (в.о. зав. кафедри Т.К. Лебедюк) та техніки і технології хлібопекарського і кондитерського виробництв (в.о. зав. кафедри доц. В.П. Скварик) замість кафедри техніки і технології харчових виробництв, очолюваної В.Д. Корчагіним.
Кафедра техніки і технології цукрового виробництва, очолювана А.Л. Соколовою, працює у складі доцентів: М.С. Карповича, Б.О. Куценка, В.О. Нагорної, В.П. Лисікова та Г.П. Волошаненко, яка викладає технологію крохмале-патокового виробництва.
У 1975 р., 22 квітня, напередодні XXV з'їзду КПРС збирається історична конференція керівників цукрової промисловості на Пальмірському цукровому заводі, в якій беруть участь викладачі Інституту.
На кафедрі сільськогосподарських виробництв працюють: доц. М.А. Самойлов (зав. кафедри), доц. А.М. Балабанова, в.о. доцента А.О. Заїнчковський та М.Я. Сердюк, ст. викладач В.М. Ільницький.
Кафедра управління: доц. С.С. Грекова, доц. Ю.Ф. Гершевич, доц. Л.В. Мазурін, ст. викладач В.Д. Кольга. Кафедра права у складі доцентів: К.В. Жудри та М.Л. Мельниченка, ст. викладачів А.Д. Середи та Т.Н. Дяченко.
Виконанням завдань уряду, покладених на Інститут, опікується заступник міністра харчової промисловості М.Ф. Кулініч.
У 1975 р. на кафедрі обліку й економічного аналізу, очолюваній професором М.І. Солопенком, у складі якої працювали викладачі Л.І. Старовойтенко, Л.С. Білозерський, С.Ф. Обозний, Л.С. Щур, — для забезпечення навчального процесу було організовано лабораторію обчислювальної техніки і оснащено її півавтоматами «Soemmtron» та мікрокалькуляторами «Електроніка МК-54».
У 1976 р., після проголошення XXV з'їздом партії наступної п'ятирічки — п'ятирічкою ефективності і якості, кафедру разом з лабораторією було реорганізовано у кафедру АСУ ТП (автоматичних систем управління технологічними процесами), і очолив її доц. Є.Д. Синельников.
1976—1979 рр. Розвиток м'ясо-молочного факультету
У 1976—1979 рр. на посаді директора ІПК — Герасимчук Микола Андрійович, к.е.н., доц., перейшов на науково-педагогічну роботу з поста директора київського заводу шампанських вин. Перед тим М.А. Герасимчук працював у КТІХП на кафедрі економіки та у Мінхарчопромі. Заступники директора: з науково-методичної роботи — Г.Н. Белов, з навчальної роботи — І.Т. Таранов.
У 1977 р., 13 жовтня виходить постанова РМ СРСР № 933 «Про подальше удосконалення системи підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів народного господарства».
У 1976—1978 рр. кафедру економіки м'ясо-молочної промисловості очолює к.е.н. А.А. Сенніков, який після реорганізації Мінм'ясомолпрому перейшов на науково-педагогічну роботу з перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів промисловості. На кафедрі працювали: Н.Л. Натикан, В.Я. Шумейко, О.М. Пасько.