Кафедру створено у 1974 році.
Завідувач кафедри — доцент, к.т.н. Бовкун Алла Олександрівна
Основний напрям діяльності — підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів підприємств м'ясної й молочної промисловості всіх форм власності. Ми навчаємо головних інженерів, головних технологів, завідувачів лабораторій, головних механіків, технологів, хіміків, начальників цехів, майстрів.
Викладацький склад:
Доценти

Бовкун Алла Олександрівна, к.т.н.; Гапченко Н.О., ст. викладач.
Ст. викладачі

Колесникова Світлана Савівна, к.т.н.; Млечко Лілія Антонівна, Селюченко Микола Іванович.
Кафедра бере участь у галузевих виставках молочної промисловості у Києві та Одесі, де виступає з семінарами, проводить консультації.
Основні питання програм підвищення кваліфікації (72 год.) за графіками навчання (м'ясопереробної та молочної промисловості).
Техніка і технологія молочної промисловості
- Маловідходні та безвідходні технологічні процеси виробництва молочних продуктів. Нові вимоги до молокосировини згідно з ДСТУ 3662–97 на молоко коров'яче.
- Біотехнологічні процеси виробництва ферментованих молочних продуктів. Нові бактеріальні закваски і бакпрепарати прямого внесення та рекомендації по їх застосуванню.
- Кисломолочні продукти функціонального призначення, особливості їх виробництва та вплив на організм людини.
- Особливості технології виробництва твердих сирів. Виробництво заквасок для сирів. Використання ферментів для коагуляції молока для сирів.
- Удосконалення виробництва вершкового масла, розширення його асортименту і поліпшення якості. Виробництво масла з рослинними жирами.
- Ефективні технологічні процеси для вироблення згущених та сухих молочних продуктів.
- Раціональна технологія переробки вторинної сировини та відходів виробництва. Використання нетрадиційних видів сировини.
- Високоефективні способи зниження затрат енергії та води при виробництві молочних продуктів.
- Технохімічний і мікробіологічний контроль сировини та готової продукції. Системи контролю якості продукції ISO 9001 та HACCP. Досвід впровадження.
Ветсанекспертиза м'яса та м'ясної сировини
- Впровадження в практику ветсанекспертизи м'яса нових методів токсикологічних досліджень.
Екологія і раціональне використання природних ресурсів
- Сучасний стан та організація роботи на підприємствах галузі з питань охорони навколишнього середовища. Джерела та види забруднення довкілля. Заходи по знешкодженню викидів та скидів. Контроль забруднення навколишнього середовища. Вимоги гігієни праці та виробничої санітарії. Організація роботи з випуску екологічно чистої продукції.
- Радіаційний контроль якості сировини і продуктів харчування. Закон України про якість і безпеку харчових продуктів.
Охорона праці
- Навчання та перевірка знань з використанням комп'ютерної техніки, видача посвідчень державного зразка.
Просимо звернути увагу!
Інститут на замовлення підприємств проводить короткотермінові цільові семінари:
- Кисломолочні продукти функціонального призначення, особливості їх виробництва та вплив на організм людини.
Програма семінару: Сучасні технології виробництва лікувально-профілактичних кисломолочних продуктів. Функціональні продукти: пребіотики та пробіотики. Заквашувальні препарати пробіотичного напрямку. Вплив пробіотичних функціональних продуктів на здоров'я людини. Методи визначення біфідобактерій у кисломолочних продуктах.
Застосування нових технологій дає підприємству можливість розширення асортименту, подовження строків реалізації готових виробів, поліпшення якості продукції, а саме: в'язкісних характеристик за рахунок використання спеціальних штамів культур заквашувальних препаратів, сенсорних властивостей (колір, запах, смак) і харчової цінності.
- Якість та безпека нових технологій сиру.
- Семінари з актуальної тематики за 40-годинною (5 днів) програмою «Сучасні методи дослідження молочних продуктів»
- Визначення загального та розчинного білку у молочних продуктах за міжнародним стандартом.
- Визначення фосфору за міжнародним стандартом.
- Визначення кальцію за міжнародним стандартом.
- Визначення нітратів та нітритів в молочних продуктах.
Підвищення кваліфікації для начальників цехів, майстрів, економістів підприємств молочної галузі за курсом «Оптимізація плану виробництва» в обсязі 32 навчальні години (4 дні).
- Оптимізація асортименту за розрахунковими критеріями.
- Максимізація прибутку.
- Мінімізація витрат на виробництво.
- Максимізація обсягу виробництва в натуральному та грошовому вираженні.
Програмою передбачено практичні заняття на комп'ютері. По закінченні навчання слухачі отримують сертифікат про підвищення кваліфікації.
Кафедра проводить на госпрозрахунковій основі індивідуальні консультації з техніки й технології. Слухачі і учасники семінарів забезпечуються гуртожитком. Оплата житла — за рахунок витрат на відрядження.
Тел./факс для довідок: (044) 449-68-89 (навчальний відділ)
Кафедра: (044) 449-10-05
Е-mail: ,
Заявки на навчання просимо надсилати на контактні адреси ІПДО НУХТ.