ІПДО НУХТ

2011

23-25 лютого 2011 р. відбувся Міжнародний Форум харчової промисловості й упаковки IFFIR, в рамках якого об’єднано було кілька виставок: 11 Міжнародна спеціалізована виставка пакувального обладнання, технологій та упаковки для продуктів харчування ПакЕкспо-2011 у ВЦ «КиївЕкспоПлаза», а також 5-а міжнародна спеціалізована виставка устаткування і технологій для харчової промисловості "ПРОДТЕХМАШ 2011" і Спеціалізована виставка "Хлібопекарська і кондитерська індустрія 2011". Організатор Форуму – АТ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок». На форумі було представлено понад 300 провідних галузевих компаній з України, країн близького та далекого зарубіжжя, 60 компаній брали участь у заході вперше, серед них вітчизняні продовольчі підприємства, технологічний персонал яких потребує підвищення кваліфікації. Завідувачі кафедр: хлібопекарського та кондитерського виробництв д.т.н. Оболкина В.І., кафедри агротехнологій та екологічної безпеки доцент Маласай В.М., доценти: Волощук Г.І., Нездоля С.В., Соболєв А.С., професор кафедри охорони праці д.б.н. Катаєва С. Є., завідувач лабораторії технохімічного контролю в промисловості Онищук Н.І. та завідувачка лабораторії безпеки харчових продуктів с.н.с Власюк М.Г. викладачі Кисельова О.О., Букшина Л.С. взяли участь у семінарах, присвячених , зокрема, безпечності застосування тари й упаковки, виготовленої з полімерних матеріалів, для харчових продуктів, а також з проблем екології в рамках виставок. Учасникам та відвідувачам виставок було запропоновано інформаційні матеріали щодо можливостей підвищення кваліфікації в ІПДО НУХТ, графіки проведення навчання, довідкові дані. На стенді НУХТ викладачі інституту провели ряд консультацій, відповіли на запитання спеціалістів галузі.
      1-4 березня
2011 р. у Міжнародному Виставковому центрі на Броварському проспекті викладацький колектив кафедри переробки м’яса та молока брав участь у: Міжнародних спеціалізованих виставках м'ясних та молочних продуктів, напівфабрикатів. та продуктів швидкого приготування, заморожених продуктів “УкрМ'ясоМолПром-2011”, промислового, торгового холодильного та морозильного обладнання «СВІТ МОРОЗИВА ТА ХОЛОДУ-2011» та «МОЛОЧНА ІНДУСТРІЯ ХХІ СТОЛІТТЯ-2011». Доценти А.О. Бовкун, Шульга Н.С., ст. викл. Млечко Л.А., Селюченко М.І., доц. кафедри хлібопекарського і кондитерського виробництв Волощук Г.І. та Кисельова О.О., проф. кафедри біотехнології Катаєва С.Є. взяли участь у науково-практичних семінарах в рамках виставки за тематикою: «Нові технології та харчові інгредієнти для виробництва морозива та молочних продуктів», «Сучасні технології. Обладнання. Сировина та добавки. для м'ясної промисловості”, “Обладнання для молочної промисловості”. Участь у виставкових заходах, зокрема, семінарах та науково-практичних конференціях поглиблює зв’язки Інституту з галузевими підприємствами, у тому числі тими, що з’явилися на ринку останніми роками. Виставкова діяльність дозволяє професорам і викладачам Інституту значно наблизитись і взяти участь через спільне вивчення проблем галузі та шляхом консультацій спеціалістів і власників щодо впровадження нових пропозицій ринку обладнання, інгредієнтів тощо, створенні систем менеджменту безпечності продукції, навчання кадрів на виробництві.
        15-17 березня 2011 року відбулися виставки ПРОДЕКСПО-2011, «Салон кави та чаю».
       22-23 березня 2011 р. відбулася щорічна Міжнародна науково-технічна конференції цукровиків України «БУРЯКОЦУКРОВА ГАЛУЗЬ В УМОВАХ НАЦІОНАЛЬНОГО ТА СВІТОВОГО РИНКІВ», в якій взяли участь понад 400 осіб, спеціалісти і представники цукрових заводів України, обласних асоціацій, групових лабораторій, проектних, науково-дослідних, учбових інститутів, налагоджувальних, машинобудівних організацій і підприємств України, 48 спеціалізованих фірм, а також спеціалісти зарубіжних країн: Молдови, Білорусі, Росії, Польщі та ін. Конференція організована Національною асоціацією цукровиків України “Укрцукор”, Національним університетом харчових технологій та Інститутом післядипломної освіти НУХТ. У підготовці програми конференції взяли участь та виступили з доповідями на пленарних і секційних засіданнях професори кафедри виробництва цукру і сахаридів ІПДО НУХТ Чернявська Л.І.., Скорик К.Д., доценти Штангеєв К.О., Дмитренко О.У., ст. викладачі Калініченко М.Ф. та Чупахіна В.П.
       Щорічно науково-практична конференція провідних спеціалістів бурякоцукрової галузі збирає понад 400 спеціалістів виробництва, фахівців науково-дослідних установ, навчальних закладів, впроваджувальних фірм і організацій тощо.
Інститут презентував навчально-методичну літературу, створену і видану в ІПДО НУХТ протягом останніх кількох років. Слід відзначити вихід у світ на початку 2011 року нового навчального посібника «Визначення вмісту крохмалю у цукрі», підготовленого проф. Чернявською Л.І. та заступником голови правління – головним інженером НАЦУ «Укрцукор» Калініченком М. Ф. Зокрема у посібнику наведено класичні та експрес-методи ідентифікації білого цукру; визначення вмісту крохмалю у цукрі та використання для цього спектрофотометричного та фотоелектроколориметричного методів. Посібник призначено для фахівців заводських лабораторій цукрових заводів, спеціалістів дослідницьких центрів, студентів, які навчаються за спеціальністю «Технологія цукристих речовин».
      У навчальних посібниках
•  М.Д. Хоменко. Сучасні схеми та обладнання для переробки цукрових буряків. Транспортування, очищення, отримання стружки і дифузійного соку: Навчальний посібник. –К.: Сталь, 2006. – 240 с. Рекомендовано МОН України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Лист від 17.03.06 № 14/182-672.
• Скорик К.Д. Якість цукру: вимоги, контроль, менеджмент: Навчальний посібник.–К.: Сталь, 2009. – 100 с.
• Сорокін А.І. Оборотні системи охолоджувального водопостачання в бурякоцукровому виробництві та сучасні технології обробки оборотних вод. – К.: ІПДО НУХТ, 2009.–  60 с.
    Колективом науковців кафедри виробництва цукру та сахаридів нині готується до друку новий навчальний посібник «Виробництво цукру з бурякової сировини та тростинного цукру-сирцю» обсягом понад 20 друкованих аркушів. А також подано до МОН на отримання грифу рукопис навчального посібника: Штангеєв К.О., Василенко С.М. Теплотехнічні розрахунки обладнання для цукрової промисловості. Обсяг 4,25 друк. арк.
     2 червня на виставці «Агро-2011» викладачі кафедри агротехнологій та екологічної безпеки ІПДО НУХТ брали участь у панельному обговоренні щодо Державної інспекції сільського господарства України..
Агро 2011         Заседание
выступление         Слушатели

       7-10 червня 2011 р. у рамках 17 Міжнародної спеціалізованої виставки “Хліб/Кондитер Експо-2010» працювали тематичні розділи: Хлібопекарське та кондитерське обладнання. Технології. Сировина та Інгредієнти, Борошно, зерно, крупи, комбікорми. Хлібобулочні, макаронні та кондитерські вироби. Пакування.
Открытие выставки         Васильченко О.М., Дудко С.Д. Виставка, червень 201
Відкриття виставки                                                              Васильченко О.М., Дудко С.Д.
Лебедева+.JPG	Лебедева         приготовление

Обладнання для хлібопекарської галузі Шебекинського машинобудівного заводу          Стенд НУХТ на виставці Хліб. Кондитер-2011
Обладнання для хлібопекарської галузі                           Стенд НУХТ на виставці Хліб. Кондитер-2011
Шебекинського машинобудівного заводу

Хліб_2011. Васильченко О.М.+ Виноградов                     Волощук Оболкина

Васильченко О.М. - Генеральний директор Об’єднання      Доцент Волощук Г.І. та завідувачка кафедри
підприємств
хлібопекарської промисловості                        хлібопекарського та кондитерського виробництв
«Укрхлібпром», Косован А.П. - директор
Інституту           ІПДО НУХТ Оболкіна В.І.
хлібопечення, голова Союзу хлібопекарів Росії,

Виноградов В.Г. - директор виставкової компанії «Троян»

        4-6 жовтня 2011 р. виставковою компанією "АККО Інтернешнл" було проведено щорічну - 17-у Міжнародну спеціалізовану виставку індустрії солодких виробів (спільно із асоціацією УКРКОНДПРОМ за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України) SWEETS & Bakery Ukraine/ЛАСОЩІ® 2011. На основі  довготривалих творчих взаємин як інформаційних партнерів Інститут післядипломної освіти брав участь у виставці, маючи окрему виділену площу під експозицію. В рамках виставки було проведено семінар для учасників та відвідувачів, який охоплював усе розмаїття інтересів виробників солодощів: сировина та інгредієнти, кондитерські, хлібобулочні вироби, цукерки, східні солодощі, напівфабрикати, шоколад та каковмісна продукція, інвентар, виробниче обладнання, пакувальні машини. Керівник проекту Оболкіна В.І., д.т.н., зав. кафедри хлібопекарського та кондитерського виробництв «Інноваційні технології для кондитерського виробництва», який пройшов у червонїй залі виставкового комплексу.
Васильченко О.М.та Мостенська перерізають стрічку             На відкритті з Мельником І.А.
Відкриття виставки. Стрічку перерізають:                  Відкриття виставки
Васильченко О.М., проф. Мостенська Т.Л. проректор
з наукової роботи Національного університету
харчових технологій
професор Ковбаса В.М.                Мироненко С.А. виступає на конференції
Конференцію відкриває Завідувач кафедри                   З доповіддю на конференції виступає Мироненко С.А.
хлібопекарського, кондитерського та
макаронного виробництв професор Ковбаса В.М.  
С.Д. Дудко, О.М. Васильченко, В.І. Оболкіна та викладачі кафедри

Завідувачка кафедри д.т.н. Оболкіна В.І., Лебедєва Л.М.,.
Васильченко О.М., керівник Центру лабораторних досліджень
сировини й харчових продуктів Онищук Н.І., Кисельова О.О.,
Волощук Г.І., Букшина Л.С., Дудко С.Д., директор ІПДО НУХТ

      На стенді ІПДО НУХТ відбулася презентація доповненого видання навчального посібника (гриф МОН України лист № 1.4/18-Г-106.1 від 10.01.2009):
      Лебедєва Л.М, Дудко С.Д., Оболкіна В.І. Производство кондитерских изделий на предприятиях и в цехах малой мощности. – К.: Фірма «ІНКОС», 2010.– 312 с.
    Рецензенти навчального посібника: Хомічак Л.М., д.т.н., професор, Васильченко О.М. – Голова Ради, Генеральний директор Об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром».
      У посібнику розглянуто питання проектування кондитерських підприємств і цехів малої потужності, наведено приклади технологічних розрахунків, компоновки підприємств, описання технологічних процесів із застосуванням сучасного обладнання для виробництва борошняних і цукристих кондитерських виробів: печива, пряників, тортів, тістечок, зефіру, цукерок.
     Навчальний посібник призначено для студентів вищих навчальних закладів, системи післядипломної освіти спеціалістів кондитерських і хлібопекарських підприємств, а також для підприємців малого й середнього бізнесу, які займаються виробництвом кондитерських виробів.
      У обговоренні нового навчального посібника взяли участь виробники обладнання, представники хлібопекарських і кондитерських підприємств та малого бізнесу. Власне, книжка являє собою систематизований довідник з проектування нових та реконструкції підприємств, оптимізації й підбору обладнання, технологічних рішень.
Заст директора ДЕЛІЦІЇ Циханівська Л.Л.на стенді ІПДО НУХТ
Заступник директора ДЕЛІЦІЇ Циханівська Л.Л.на стенді ІПДО НУХТ

     На стенді було організовано виставку-презентацію іншої навчально-методичної літератури, розробленої науковцями ІПДО, що становлять інтерес для фахівців галузі.
     У роботі виставки брали участь виробники кондитерської продукції усіх груп, шоколаду та какао-продуктів, харчоконцентратів, спеціальних видів продукції для хворих на діабет тощо, напівфабрикатів та інгредієнтів, харчових добавок – повний спектр галузевих спеціалістів усіх посадових категорій, які є потенціальними слухачами ІПДО НУХТ.
     У професійному конкурсі кондитерських виробів «Солодкий тріумф» (в рамках Міжнародної спеціалізованої виставки кондитерської промисловості ЛАСОЩІ-2011) були представлені новітні розробки професора Оболкіної В.І. та аспірантів, чиї наукові пошуки вона скеровує. Зокрема, дипломами виставки в номінації «Тріумф інновацій» було нагороджено авторів печива «Золоте коло» та «Шантане».
Диплом 1 ACCO International                        Диплом 2 ACCO International
Кожанов Ю.Г. вручає Оболкіній В.І. диплом Тріумф инновацій         Диплом sweets 2011
Кожанов Ю.Г. вручає Оболкіній В.І. диплом Тріумф інновацій

       25-27 жовтня 2011 р. у Виставковому центрі на Броварському проспекті, 15 відбулася виставка World Food Ukraine та PRODMASH & PRODPACK з міжнародною участю, щорічно їх проводить виставкова компанія Прем’єр Експо. Наразі відділ інформаційного забезпечення проводить переговори щодо участі інституту у виставках і форумах цієї компанії, зокрема, у такому престижному заході, як виставка World Food Ukraine. Встановлені на виставках контакти та одержана інформація (а також журнали, довідники, презентаційні диски тощо) можуть бути корисними при навчанні спеціалістів і підготовці лабораторій до акредитації, їх комплексного оснащення контрольно-вимірювальними приладами. Спеціалісти фірм-розробників та постачальники сучасного аналітичного обладнання регулярно запрошуються до участі в навчально-практичних семінарах, що проводяться в ІПДО: із сучасних методів дослідження, з безпеки та якості продуктів харчування, що наразі є дуже актуальними у всіх галузях харчової й переробної промисловості.
WorldFood 2011          Кіра Іванова – менеджер із зв’язків з громадськістю виставкової компанії PremierExpo
World Food Ukraine                                                                    Кіра Іванова – менеджер із зв’язків з громадськістю
                                                                                                          виставкової компанії PremierExpo
Керівник проекту АПН Н.В. Романенко            Нагородження

Керівник проекту АПН Н.В. Романенко
нагородження        просто здорово

       8-10 листопада 2011 р. викладачі Інституту відвідали виставку Vine Fest-2011, яка проходила під проводом виставкової компанії «Київський контрактовий ярмарок» у КиївЕкспоПлазі, Групи слухачів, які на той час навчалися в стінах Інституту мали можливість організовано відвідати майстер-класи та семінари виставки.
Майстер-клас на виставці ВінФест          Група слухачів на виставці. Майстер-клас
Майстер-клас на виставці ВінФест                                        Група слухачів на виставці. Майстер-клас.