ІПДО НУХТ

2005
Спільно з Національним університетом харчових технологій Інститут післядипломної освіти брав участь у освітянських виставках “Освіта в Україні” – лютий 2005 р., “Сучасні інноваційні технології в освіті”, та Ярмарку вакансій, організованому Київською міською службою зайнятості у червні 2005 р., де ІПДО спільно з Національним університетом харчових технологій пропонували освітні послуги.
Дудко С.Д., Аляб'єва В.В., Кіктенко Л.І.                        Проректор НАУ з післядипломної освіти
Директор Інституту післядипломної освіти НУХТ Дудко С.Д.             Проректор НАУ з післядипломної освіти
(виступає з доповіддю), заступник директора ІПДО НУХТ
Аляб'єва В.В. та провідний спеціаліст МОН України
Кіктенко Л.І. в президії секції післядипломної освіти

Участь ІПДО у галузевих виставках харчової промисловості у Києві слугує поглибленню і зміцненню контактів з представниками стратегічних замовників та пошуку потенційних. Експозиційні стенди концептуально відображають місію та діяльність Інституту післядипломної освіти в аспекті підписаної Україною в травні 2005 р. Болонської декларації, за якою пріоритетним напрямом для ІПДО є “Навчання впродовж життя”: тобто задач, форм, методів і тематики освіти дорослих, навчальної, наукової та організаційної роботи кафедр, участі у семінарах та конференціях, зв’язків інституту з галузями тощо.
17-20 травня 2005 року в Х Ювілейній Міжнародній спеціалізованій виставці “Alco & Soft`2005”, яку традиційно організовує виставкова компанія АККО Інтернешнл, участь ІПДО полягала у проведенні семінарів з питань виробництва алкогольних та безалкогольних напоїв. З навчально-методичних розробок були представлені навчальні посібники різних галузевих напрямів останніх років видання та книги і методичні рекомендації кафедри біотехнології як нові, так і з бібліографічного фонду, розроблені викладачами кафедри у попередні роки, у тому числі з технології пива та безалкогольних напоїв. Кафедра біотехнології була представлена доцентами О.П. Осипенком та В.М. Поповою, які давно працюють з галуззю і користуються заслуженим авторитетом. В.М. Попова входить до складу державної дегустаційної комісії з алкогольних напоїв та під час роботи виставки провела семінар “Сучасне виробництво алкогольних напоїв. Технологія виробництва високоякісних конкурентоспроможних продуктів. Сучасні вітчизняні бренди на українському ринку напоїв”.
Попова В.І. за роботою в дегустаційній комісії
Попова В.І. за роботою в дегустаційній комісії

Слухачі груп технологів, менеджерів спиртових заводів, які на той період навчалися в ІПДО,  провели на виставці практичні заняття та взяли участь у семінарі.
Професор Катаєва С.Є. знайомиться з пропозицією доочищених вод        Доцент Попова В.М. з членами державної дегустаційної комісії        ЗАТ ХОРТИЦЯ зібрала нагороди в усіх номінаціях конкурсу.
Професор Катаєва С.Є.                                 Доцент Попова В.М. з членами державної      ЗАТ ХОРТИЦЯ зібрала нагороди
знайомиться з пропозицією                          дегустаційної комісії                                              в усіх номінаціях конкурсу.
доочищених вод

Кафедра хлібопекарського та кондитерського виробництв  у повному складі була присутня на виставці “Хліб. Кондитерські вироби`2005” (Х Міжнародна спеціалізована, 7-10 червня, що організовує виставкова фірма “Троян” у приміщенні Виставкового центру АККО Інтернешнл) протягом усього терміну її роботи, працювала з експонентами та відвідувачами, проводила консультації. В “Укрхлібі” доброзичливо і з розумінням поставилися до нашої участі, надавали виробничникам інформацію про ІПДО, рекомендували кафедру представникам хлібокомбінатів, а оскільки викладачі кафедри хлібопекарського і кондитерського виробництв були присутні увесь час роботи виставки, обговорення майбутніх семінарів представниками підприємств проходило жваво, і навчання, тобто підвищення кваліфікації, природно інтегрувалося у сприйнятті потенційного слухача з успіхом, піднесенням виставки та розвитком, що значною мірою сприяє позитивним рішенням керівників щодо навчання персоналу, образу сучасного фахівця та успішного керівника.
Волощук Галина Іванівна,к.т.н., доцент                 Бовкун А.О., Карасюк М.І., Федорова О.В., Баль-Прилипко Л.  
Волощук Галина Іванівна,к.т.н., доцент кафедри         Бовкун А.О., Карасюк М.І., Федорова О.В., Баль-Прилипко Л.
хлібопекарського та кондитерського виробництв

У виставках “Інпродмаш`2005” та “Упаковка`2005”, які проходили 12-15 вересня у Києві (організатор – компанія АККО Інтернешнл, у Міжнародному Виставковому центрі за адресою: Броварський проспект, 15), відділ брав участь разом з викладачами  кафедр переробки м’яса і молока, хлібопекарського і кондитерського виробництв, кафедри з надзвичайних ситуацій в АПК, що займається питаннями безпечності продуктів харчування, роздано інформаційні матеріали про ІПДО та тематику семінарів, графіки заїзду, проводилися консультації, переговори тощо.
На виставці “Весь світ харчування. Україна’2005”, яка проходила 1-4 листопада у Міжнародному Виставковому центрі, учасникам виставки було зроблено презентацію щодо започаткування навчання зі спеціалізацій.
У об’єднаній виставці “Продукти України’2005” та “Ласощі’2005”, яка проходила 9-12 листопада 2005 р., Інститут брав участь як експонент. Викладачі кафедр хлібопекарського та  кондитерського виробництв ІПДО НУХТ, ринкової економіки, обліку та фінансів, надзвичайних ситуацій в галузях АПК проводили консультації, переговори з керівниками підприємств та провідними науковцями галузі, вивчали ринок інтелектуальних послуг. Проведено консультації  з питань застосування новітніх інгредієнтів у кондитерському виробництві.
Іщук О.М. та харківський БІСКВІТ-ШОКОЛАД         Оболкина з нагородою        
Іщук О.М. та харківський БІСКВІТ-ШОКОЛАД                 Оболкіна В.І. з нагородами за наукові розробки                    

 костина кожанов
Біля стенду ІПДО НУХТ Кажанов Ю.Г. та Костіна Н.Я.

Під час спеціалізованої виставки “М’ясний салон” та виставки продуктів харчування та напоїв (15-18 листопада 2005 р.), що проводило АТ “Київський контрактовий ярмарок” у Виставковому центрі “Київекспоплаза”, кафедра переробки м’яса та молока брала участь у обговореннях проблем галузі в рамках бізнес-форуму разом журналом “М’ясний бізнес”

2006 рік
У 3-му Міжнародному науково-технічному практикумі “Кондитерські вироби та харчоконцентрати. Технологія, обладнання, якість та асортимент”, який було проведено 13-16 лютого 2006 р. у м. Мукачеве Закарпатської області Інститут виступив як співорганізатор спільно із ЗАТ “Укркондитер” та Державним департаментом продовольства України. Захід було проведено за сприяння Мукачівської міської держадміністрації та керівництва ЗАТ “А.В.К.”. Викладач кафедри хлібопекарського і кондитерського виробництв ІПДО О.О. Кисельова виступила з доповіддю “Сучасні методи контролю якості кондитерських виробів та шляхи їх удосконалення”. Співробітники кафедри хлібопекарського і кондитерського виробництв ІПДО НУХТ Кисельова О.О., Подвязнікова Н.М. та Рекославський В.В. нещодавно отримали деклараційний патент на винахід № 54303А “Спосіб визначення вмісту цукру в напівфабрикатах та борошняних виробах”, де порівняно з існуючим методом у 4 рази скорочується термін визначення вмісту цукру. Наразі науковці працюють над методиками лабораторних досліджень для визначення вмісту цукру у виробах, де його вміст значно більший за хлібобулочні вироби. Результати позитивні. Готується документація для гостування методики. Доповідь викликала інтерес серед спеціалістів, дістала схвальні відгуки. Протягом трьох днів роботи семінару проведено кілька обговорень за участю посадовців Держспоживстандарту, науковців Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва, Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.О. Медведя, НУХТ сучасного стану галузі як у економічному сенсі, так і в аспекті якості і безпеки продукції, розробки та впровадження систем якості на виробництві. Узгодження законодавства та приведення у відповідність національних стандартів з якості до європейських, а отже, і необхідність та можливість вивчення методик досліджень за новими вимогами, становлять задачу як для дослідницьких інститутів, так і для інституту післядипломної освіти. Ст. викладачу Кисельовій О.О. запропоновано співпрацю з ЗАТ “Укркондитер” щодо впровадження нових методик технохімічного контролю та можливість апробації нових методів на виробництві. Укладено домовленості про запрошення ст. викладача Кисельової для проведення навчання зі спеціалістами кондитерських підприємств.
Упорядковано брошуру “ІІІ Міжнародний науково-технічний практикум “Кондитерські вироби та харчоконцентрати. Технологія, обладнання, якість та асортимент”, тези доповідей.
 Участники семінару          Кажанов Ю.Г Яницький В.В.
Участники семінару                                                                     Папазова В.І., Яницький В.В., Кожанов Ю.Г.  
 Киселева О.О. с участниками семинара
Кисельова О.О. з участниками семінару

У рамках роботи ХІІ Міжнародної виставки продуктів харчування і напоїв, технологій і обладнання для харчової промисловості “ПродЕкспо Україна’2006” та УІ Міжнародної спеціалізованої виставки “М’ясний салон”, що проходили 28 лютого - 3 березня 2006 р. у ВЦ “КиївЕкспоПлаза” (організатор – Київський Міжнародний Контрактовий Ярмарок) відбувся IV бізнес-форум «М‘ясна індустрія нового тисячоліття». Професорсько-викладацький склад кафедр технології м’яса та молока (доценти О.А. Коваль, А.О. Бовкун, М.І. Мазур, ст. викл. Млечко Л.А., Селюченко М.І. та ін.), біотехнології (проф. Катаєва С.Є.), ринкової економіки (доц. Жовнірова М.В., ст. викл. Шарова А.М.) було запрошено до участі у форумі, семінарах та обговоренні проблем галузі, зокрема, аналізу проекту закону України “Про м’ясо” та підготовки до подання його в комітет Верховної ради тощо. На ініціативу голови асоціації “Укрм’ясо” В.І Попова професор Катаєва С.Є. та доц. Коваль О.А. були запрошені на подальше обговорення проекту закону “Про м’ясо” у комісії Верховної ради. Матеріали форуму були представлені групою журналів, зокрема, часописом “Мясной бизнес” та окремим виданням, присвяченим форуму.
Бондаренко В.М., Попов В.І., Литвиненко Л.Г. - у президії Круглого столу
Голова правління  Національної асоціації молочників «Укрмолпром» Бондаренко В.М.,
Голова правління асоціації виробників мяса та м’ясопродуктів Попов В.І,
редактор журналу «Мясной бизнес» Литвиненко Ліна  - президія Круглого столу

Було започатковано співпрацю з видавництвом ділових довідників “Бізнес Дос’є ТМ” у форматі інформаційного партнерства, за зразком якого укладаються угоди з іншими видавництвами та колективами інноваційного спрямування.
Попов Володимир Ілліч - Голова асоціації УКРМ'ЯСО
Попов Володимир Ілліч - Голова асоціації УКРМ'ЯСО на виставці "Укрм'ясомолптахопром

Не менш насиченою була участь Інституту у Дев'ятій Міжнародній спеціалізованій виставці промислового, торгового холодильного та морозильного обладнання "Холод-2006" та "Укрм'ясомолптахопром / Курячий бум-2006" – Дев'ятій міжнародній спеціалізованій виставці м'ясних та молочних продуктів, напівфабрикатів. та продуктів швидкого приготування, заморожених продуктів 14-17 березня 2006 р. Викладачі кафедр технології м’яса та молока доценти О.А. Коваль, А.О. Бовкун, та проф. Катаєва С.Є. взяли участь у семінарах "Нові технології, харчові інгредієнти, сировина та добавки. Обладнання для м'ясної промисловості”, “Обладнання для молочної промисловості”, організованих асоціацією “Укрм'ясо” спільно з Національним університетом харчових технологій та провідними впроваджувальними фірмами, які працюють в Україні.
У рамках роботи Міжнародної спеціалізованої виставки “Світ морозива та холоду”2006” 14-17 березня 2006 р. (на запрошення організаторів – Асоціації виробників морозива та Спілки молочників України) у роботі науково-практичного семінару “Перспективи нових технологій морозива та холодильного обладнання” з доповіддю виступила С.Є Катаєва, д.б.н., професор кафедри біотехнології ІПДО з доповіддю “Закон України “Про безпеку та якість харчових продуктів” та система HACCP”. Участь у семінарі та дискусії щодо застосування біологічних добавок при виробництві нових видів морозива взяли доценти кафедри переробки м’яса й молока Бовкун А.О. та Колесникова С.С. Висвітлення виставкових заходів, доповідей зокрема, на сторінках спеціалізованого видання Асоціації –“Світ морозива та холоду” а також публікація інших науково-методичних матеріалів і статей викладачів Інституту післядипломної освіти сприяло зміцненню зв’язків з виробничниками, рівню довіри до Інституту як референтної групи фахівців, чия думка безпосередньо чи опосередковано впливає на вибір рішення спеціаліста. Дискусія, розпочата у виставковому залі, продовжилася на шпальтах журналів “Молочное дело”, “Продукты & Ингредиенты” статтями доцента Бовкун А.О. (Структура морозива//Молочное дело.–2006.–№ 10) та професора Катаєвої С. Є. (Качество и безопасность слабоалкогольных напитков //Продукты & Ингредиенты.–2006.–№7.–С. 84-85.).
Стенд "Геркулес"                            Катаєва Бартвоквський Гудз
З провідними спеціалістами ЗАТ "Геркулес"                             Президія конференціі в рамках виставки: Катаєва С.І.,
спілкується заступник диркетора                                              Гудз І.С., Бартковський І.І.
з науково-педагогічної роботи Аляб'єва В.В.

21-23 березня 2006 р. професор кафедри біотехнології Катаєва С.Є на запрошення редакції журналу “Брутто” представляла Інститут післядипломної освіти і виступила з доповіддю “Безопасность применения картонной и пластмасовой тары для населения” на Міжнародній науково-практичній конференції “Виробництво гофрованого картону і гофротари” в рамках виставки "ПакУкраїна-2006" та "Етикетка-2006", де були представлені технології і обладнання для пакування харчових продуктів, сільськогосподарської і промислової продукції, товарів широкого вжитку, обладнання та сировина для виробництва тари та пакувальних матеріалів. Виставка відбулася в Національному комплексі Експоцентр України на просп. Глушкова,1.
16-19 травня 2006 у спеціалізованій виставці "Молочна і м'ясна індустрія ХХІ століття" (організатор Міністерство аграрної політики України, розпорядник ТОВ “Україна-Сервіс”) у Міжнародному Виставковому Центрі на Броварському проспекті, 15 кафедра переробки м'яса й молока провела заняття “Організація виробництва” з групою технологів і начальників змін міськмолзаводів. Слухачі ознайомились із асортиментом сучасного виробництва в молочній галузі, новими видами молочних консервів, застосуванням харчових добавок, мали можливість запитувати й почути від виробників інгредієнтів обґрунтовані відповіді на свої запитання. Професійно сплановане викладачем відвідання галузевої виставки групою спеціалістів цієї галузі значно підвищує ефективність засвоєння знань і рівень роботи групи. Планово-договірний відділ Інституту планує час навчання груп слухачів галузевого спрямування, намагаючись якомога частіше надати можливість спеціалістам ознайомитися з роботою підприємств галузі під час виставок. Професор Катаєва С.Є. виступила на семінарі “Молочна і м’ясна індустрія ХХІ століття” з доповіддю “Системи безпеки (НАССР) на підприємствах харчової промисловості”. Тези опубліковано.
В рамках роботи XI спеціалізованої виставки індустрії напоїв “Alco+Soft’2006”, що проходила 16-19 травня 2006, Інститут післядипломної освіти спільно з НУХТ та Виставковою компанією “ACCO International”  провів 16-17 травня 2006 р. І Міжнародну науково-практичну конференцію “Сучасні напрями розвитку технології алкогольних і безалкогольних напоїв” та упорядкував тези доповідей.. В роботі конференції взяли участь науковці Національного університету харчових технологій, УкрНДІспиртбіопрод, Інституту агроекології УААН, науковці та спеціалісти з Угорщини, Франції, Молдови, Росії. У конференції взяло участь понад 90 науковців, спеціалістів галузі: виробників вина, горілок, безалкогольних напоїв, маркетологів.
 ALCO+SOFT 2006. Відкриття                       Колектив ЗАТ УКРПИВО
Перший заступник Міністра аграрної політики України              Колектив ЗАТ УКРПИВО
І.М. Демчук та голова Державного департаменту О.М. Іщук
на відкритті виставки “Alco+Soft’2006”

Представники Інституту агроекології УААН                Професори Катаева С.Є.,Ференц Янкі, Шиян П.Л., Дудко С.Д.
 Учасники І Міжнародної конференції – науковці                     Професори Катаева С.Є.,Ференц Янкі,
інституту
Агроекології УААН                                                    Шиян П.Л., Дудко С.Д.
Дудко С.Д., Домарецький В.А., Прибильський В.Л., Ференц Янкі з науковцями НУХТ. 2006
                 Виступ професора Павленка

Дудко С.Д., Домарецький В.А., Прибильський В.Л.,                 Презентація книги професора Павленка
Ференц Янкі з науковцями НУХТ. 2006

У конференції взяли участь: Павленко Н. М., д.т.н., професор, Почесний Президент Міжнародної організації винограду і вина OIV (штаб-квартира в Парижі), Луканін А. З., д.т.н., професор, член-кор. УААН, зав. лабораторії моніторингу сировини для виноробства Інституту агроекології УААН.
Учасники конференції обговорили проблеми і перспективи розвитку в Україні таких галузей, як виробництво винограду і вина, нові напрями у виноробстві, вдосконалення технології, особливості виробництва вин із різної сировини. Зарубіжні колеги  поділилися своїм баченням виноробницьких проблем – Жіроде Бертран, виробник коньяків і коньячних спиртів (Франція), досвідом створення нових напрямів у виробництві білих вин – Ференц Янкі, професор кафедри виноробства факультету харчових наук Університету Corvinus (Будапешт) "Виробництво вина за технологією гипер-редукции (hyper-reduction). Арпентін Георгій, д.т.н., професор, керівник  франко-молдовського СП Лако-АльфаТек, Лабораторія якості (Молдова) доповів про сучасні дослідження в області якості сировини і продуктів.
Академік Луканін виступає з доповіддю                 Доповідь професора Жіроде Бертрана
Академік Луканін виступає з доповіддю                                     Доповідь професора Жіроде Бертрана
                                                                                                                      перекладає Георгій Арпентін

Для фахівців галузей виробництва алкогольних і безалкогольних напоїв опубліковані “Тези доповідей учасників І Міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні напрями розвитку технології алкогольних  і безалкогольних напоїв” 16-17 травня 2006 року. –К.: ІПДО НУХТ, 2006. –80 с. ISBN 966-612
Професори Павленко та Домарецький В.А.
На фото: професори Павленко М.М. та Домарецький В.А.

Національний університет харчових технологій представляли: академік УТА професор кафедри біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв Домарецький В. А., професора Шиян П.Л., Прибильський В.Л.,  доцент Білько М.В.
Кафедра біотехнології Інституту післядипломної освіти особливу увагу надає проблемам якості і безпеки продуктів харчування і напоїв, розробці матеріалів і програм, викладанню методик упровадження систем якості, сертифікації виробництв.
В залі конференції              
В залі конференції

Науковці кафедри біотехнології ІПДО НУХТ виступили з доповідями: професор Катаєва С.Є – “Якість та безпека безалкогольних напоїв”, професор Осипенко О.П. – “Фракціонування концентрату головної фракції спирту етилового (КГФСЕ). Пошукові дослідження”. Доцент Попова В.М. – у співавторстві з д.т.н., професором Кислою Л.В. та аспірантами виступила з двома доповідями про пошукові дослідження щодо застосування натуральних інгредієнтів – екстрактів лікарських трав у безалкогольних напоях.
Колектив ІПДО НУХТ
Участники семінару перед початком дегустації вина,
виробленого за новими технологіями

6-9 червня 2006 р. у рамках 11 Міжнародної спеціалізованої виставки обладнання, технологій та сировини для хлібопекарської та кондитерської промисловості, виробництва морозива “Кондитерські вироби / Хліб’2006” ІПДО НУХТ був учасником Другої Міжнародної науково-практичної конференції “Хлібопекарська промисловість. Проблеми та перспективи розвитку”. Всі викладачі кафедри хлібопекарського і кондитерського виробництв на чолі із завідувачем кафедри доц. Рекославським В.В. проводили консультації на виставці, протягом двох днів брали безпосередню участь у семінарах. Відділом редакційно-видавничої діяльності та інформаційного забезпечення під час виставки було отримано для поповнення бібліотеки інституту російські періодичні видання “Хлебопродукты”, “Пищевая промышленность”, що вийшли друком у 2006 р., та поновлено домовленість про співпрацю із редакцією журналу “Хлебопродукты» у зв’язку зі змінами в складі редакції журнал
Васильченко О.М. відкриває виставку. 2006
Відкриття виставки. Виступає Генеральний директор «Укрхлібпрому» Васильченко О.М.
Організатори Виноградов В.Г. та Виноградова О.К. – фірма «Троян»

11-14 вересня 2006 у Виставковому павільйоні "АККО Інтернешнл", (проспект Перемоги, 40-Б), було об’єднано 15-ту Міжнародну спеціалізовану виставку обладнання та технологій для харчової промисловості ІНПРОДМАШ' 2006, 7-му Міжнародну спеціалізовану виставку обладнання та технологій для упаковки УПАКОВКА' 2006 та 12-у Міжнародну спеціалізовану виставку індустрії солодких виробів (спільно з ЗАТ "Укркондитер") SWEETS Ukraine/ЛАСОЩІ' 2006. Інститут післядипломної освіти брав участь у виставці спільно з Національним університетом харчових технологій.
У цей же час у семінарі “Основи європейського законодавства у сфері харчових продуктів”, що проводила Українська Асоціація якості (УАЯ), взяли участь доц. Бовкун А.О. та ст. викл. Стахурська Л.В.
У листопаді в Києві відбувся традиційний щорічний “Європейський тиждень якості в Україні”. Якість є основою промислової реструктуризації, що відбувається в Україні. Вимогам до вітчизняних підприємств у зв’язку з інтеграцією до ЄЕС та СОТ був присвячений 15-й Міжнародний Форум “Дні якості в Києві”. 2-а Спеціалізована виставка “Стандарти і якість-2006. Сучасні технології третього тисячоліття” відбулася 08-11 листопада 2006 р. у Виставковому залі Торгово-промислової палати України (вул. Велика Житомирська, 33). У науково-практичній конференції “Контроль і дослідження: проблеми, рішення, перспективи” взяли участь професор Катаєва С.Є., провідний спеціаліст лабораторії з визначення вмісту важких металів Кир’янова Г.А., ст. викладач кафедри переробки м’яса і молока Стахурська Л.В., ст. викладач кафедри агротехнології та екологічної безпеки Тищенко О. Г.